Skip to main content

(leestijd 5 minuten)

Hij is gepland: de shoot ter ere van de geboorte van jouw kleintje. Hoe tof is het om straks, als die kraamwolk voorbij gedreven is, terug te kunnen kijken. En of je jouw shoot nu zelf hebt geboekt of hebt gekregen: het is vaak best wel spannend om voor een camera te staan. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog zin krijgt in het vastleggen van al die prachtige details van jouw kleine kindje. Want een paar weken later is alles al niet zo klein meer!

Iedere ouder leert al snel: eigenlijk valt er met een baby weinig te plannen. Daar houden we tijdens een babyshoot natuurlijk rekening mee. Niemand zit te wachten op tijdsdruk en stress dus heb ik aan de hand van alle babyshoots die ik ooit deed, de reacties van alle ouders én de baby’s zelf ;), de belangrijkste tips. Deze bevat dé ingrediënten die een babyshoot zo soepel en gezellig mogelijk laat verlopen.
Lees ‘m door, neem ze ter harte, adem rustig uit en vertrouw op jezelf!

Tip 1: relax!
Mijn fotografie kenmerkt zich door vast te leggen ‘hoe het echt is’. Dus ga niet alles strijken (als je dat nooit doet), als een gek opruimen of nieuwe kleren kopen. We werken met wat er is en dat is prachtig. Je hebt het al druk genoeg, toch?

Tip 2: voorbereiding
We houden het behapbaar: op voorhand stuur ik je een mailtje met dingen waar je rekening mee kan houden. Zoals het leeg maken van oppervlakken (tafel, bed), het kiezen van neutraal beddengoed, het klaarleggen van babykleertjes, knuffeltjes en het geboortekaartje. Zorgen dat de kleertjes schoon zijn is dus wel een pré ;). Ik noem nog wat sfeermakers die je mogelijk al in huis hebt.
Het document bevat ook tips over de outfits voor de rest van het gezin. Denk aan: neutrale, lekker zittende kleding. Lichte tinten en grove stoffen werken altijd goed.
Ter plaatse beoordeel ik welke ruimtes het licht geschikt is voor de mooiste foto’s. Ik werk alleen met daglicht, voor de meest natuurlijke en zachte uitstraling. Zo nodig kunnen we nog wat schuiven met een mooie plant of zetten we een stoel bij het raam. Ik zal je vragen om de ruimtes zo te verwarmen dat jouw kindje het niet koud krijgt. Komt helemaal goed!

Tip 3: de baby bepaalt
Maak je geen zorgen om timing: natuurlijk kun je vlak na de geboorte nog geen pijl trekken op het ritme van de baby. Daarom bepaalt de baby het ritme! We spreken altijd ergens tussen 9:00 en 10:30 af en als jij je kindje even wil voeden of verschonen, dan maken we daar altijd – altijd – tijd voor.

Tip 4: omgaan met een huilende baby
‘En wat als mijn kindje de hele shoot lang huilt?’ – dat gebeurt echt niet! Als jouw kindje heel veel slaapt, of in een sprong zit en alleen maar tegen jou aan wil liggen, dan werken we daarmee. Dat is toch ook precies wat je later terug wil zien? Hoe het écht was? Onthoud: er is geen haast! Doe wat jij denkt dat de baby nodig heeft. Er zijn geen foto’s die per definitie op bepaalde manieren gemaakt moeten worden.
Natuurlijk probeer ik zoveel mogelijk de speentjes en flesjes uit beeld te houden, omdat die vaak storend zijn in beeld. Geen probleem. En is het dan tóch een groot drama, dan herplannen we de shoot. Gelukkig heb ik dat nog nooit meegemaakt.

Tip 4: poseren
Niet alleen bij een babyshoot, maar bij alle shoots is dit een veelbesproken onderwerp. Hoe moet ik staan, hoe moet ik kijken, wat moet ik doen? En hoe krijg je een baby goed op de foto? Dit kun jij allemaal loslaten… Ik heb al zo veel mensen gefotografeerd die nooit eerder voor de lens stonden. Mensen die wél de foto’s wilden, maar het fotograferen zelf een ramp vonden. Ik heb daar mijn trucs voor. Ook met baby’tjes. Er zijn veel fijne houdingen die baby’tjes heel fijn vinden die er ook nog eens super schattig uitzien. Met geluiden of contrastrijke voorwerpen krijg je makkelijk de aandacht van baby’s. En trouwens: een blik in de camera is helemaal niet altijd nodig. Het gaat om jullie, het gezin en jullie onderlinge contact. Iedereen die tot nu toe nerveus een shoot in ging, was nadien verbijsterd over de ontspannen sfeer én het gemak waarmee de sessie verliep.

Tip 5: grotere plaatje
Natuurlijk draait de fotosessie om de geboorte van het nieuwe gezinslid. Maar het grotere plaatje, het gezin zelf, is natuurlijk ook onderdeel van de shoot. Graag laat ik me rondleiden door trotse broers of zussen rondleiden door de kinderkamers en richt ik me niet alleen op de baby (tenzij vooraf besproken natuurlijk!). Broers of zussen hebben vaak geen zin om continu bij de shoot betrokken te zijn: dat is helemaal prima! Ik schiet vanuit de deuropening nog een plaatje van een grote broer met zijn treinbaan, terwijl de baby even verschoond wordt.

Een gratis extra tip: geniet
Als moeder weet ik hoe dit advies kan klinken: genieten dwing je niet af. En zeker als het aankomt op een fotoshoot, die toch ook best wat kost, wil je gewoon dat het slaagt. En met onzekere factoren kan dat best wat onrust geven.
Misschien helpt het als ik zeg: je hoeft niet op je ‘mooist’ te zijn, het huis hoeft niet netjes, de baby hoeft niet te lachen. Het is zoals het is en dat is wat ik vastleg. Ik heb oog voor esthetiek en zie wat gewoon wérkt op foto’s. Het is mijn taak om die momenten, hoeken en blikken te vangen. Samen vormen ze een serie waarmee jij altijd weer even terug kan naar die eerste periode. Ook voor jouw kindje is dat goud om te hebben.
Je kan zelf jouw fotoserie samenstellen uit de voorselectie die je van mij ontvangt middels een online gallerij.

Tijdig boeken
Ten slotte: niet onbelangrijk: neem tijdig contact op voor een babyshoot, ergens in het laatste trimester van je zwangerschap. Natuurlijk wordt dit een inschatting, maar dan kan ik wel tijd voor jouw shoot en de nabewerking inruimen.
Wil je foto’s maken tijdens de eerste weken, waarin de baby nog bijna alleen maar slaapt? Of wil je dat de baby al wat helderder en wakkerder is. De uitstraling op de foto’s is anders: van heel puur en ‘newborn’, naar wakkere oogjes en meer ‘persoonlijkheid’. Laat gerust wat voorbeelden zien van wat jou aanspreekt en dan maken we samen een plan. Want dat kan gewoon, plannen met een baby ;).