Skip to main content

(leestijd 4 min)

Kleine kinderen kunnen een reden geven om te stressen als je een fotoshoot hebt gepland. Ze kennen de fotograaf niet, zijn binnen 1 minuut vies, lopen 180 graden de andere kant op als je ze iets vraagt… ze trekken hun eigen plannen. Met de teugels aantrekken bereik je vaak het tegenovergestelde.

Vooral met de allerkleinsten lijkt het een uitdaging om een fotoshoot ontspannen en succesvol te laten verlopen. Neem deze 10 tips ter harte en er kan weinig meer mis gaan!

Tip 1: mentale voorbereiding
Vertel je kindje wat we gaan doen, maar dat het super leuk is en dat hij of zij ook lekker mag spelen! Wat mij betreft mogen kinderen dus ook lekker spelen met takken, bloemen of modder op de foto als ze dat willen.

Tip 2: snoetenpoetsers & Tissues.

Tip 3: Neem een oud neutraal kleed of zeiltje mee om spullen (of een kind) op te leggen.

Tip 4: buggy of draagzak
Vooral in het bos moeten we wel eens een stukje lopen naar DE plek(ken). Vooral voor de allerkleinsten is het dan fijn schoon en fris aan te komen, aangezien de shoot ook best vermoeiend kan zijn. Daarnaast is het wel eens fris, dus dan koelen ze ook minder af.

Tip 5: accessoire
Neem, als je het hebt, wat esthetisch uitziend speelgoed. Een tof houten fotocameraatje bijvoorbeeld, of oude metalen autootjes. Misschien een oud popje van vroeger? Leuk voor je kind en ook voor mij 😉

Tip 6: snack
Zorg ervoor dat je altijd wat te snacken mee hebt voor de kleintjes: een koekje of rozijntjes. Ook handig om mee te onderhandelen ;). En neem wat te drinken mee voor tussendoor, dat ook.

Tip 7: (extra) neutrale kleding
Kleed je kind neutraal aan (als fotograaf geef ik hier altijd advies over, afgestemd op de locatie) én neem nog een setje per kind mee. Vies worden mag!

Tip 8: niet stressen
Vraag niet teveel van kindjes, dat zal ik als fotograaf ook niet doen. Als hij of zij iets niet wil, dan doen we dat gewoon niet. Met een alternatief plan trekken we dan de nieuwsgierigheid, waardoor het vaak toch nog lukt om die ene foto te maken.

Tip 9: vertrouw de fotograaf
De locatie, de poses, de instructies: jij hoeft je er niet druk om te maken. We hebben jouw wensen op voorhand besproken en ik weet waar je naar zoekt. Ik heb bijna altijd mensen voor de lens die dat dat helemaal niet gewend zijn!

Tip 10: ontspan
Voel je tijdsdruk: laat het los. Ik stop pas met schieten als ik wéét dat we de foto’s hebben. Let it go!

Disclaimer: het wil wel eens voorkomen dat ik (in overleg) kinderen vraag om dingen die ze normaal gesproken niet mogen. Zoals in bomen klimmen, ‘vechten’ met een tak of gekke bekken trekken. Verder vertel ik bij aanvang meteen wie ik ben en wat ik kom doen. Én dat ik in ben voor spelletjes.

Vraag je je af; hoe doen we dat met een baby’tje? Daarvoor hanteer ik hele andere handvatten, daarover lees je meer in de blog die ik daarover schreef.