Skip to main content

(leestijd 5 minuten)

Een zucht van dankbaarheid toen ik weer buiten stond. Het was de eerste keer dat ik de NICU in Zwolle bezocht (languit: de Neonatologische Intensive Care Unit). Een plek waar de leventjes van prachtige, kleine baby’s met ontzettend veel liefde en vreugde gevierd worden, maar waar ook zoveel angst is voor het verliezen ervan. Deze kindjes zijn namelijk echt te vroeg ter wereld gekomen en krijgen daarom alle hulp die ze nodig hebben voor een zo goed mogelijke start.

In oktober 2022 ben ik onderdeel geworden van het landelijke team van fotografen van Stichting Early Birds.

Namens de stichting bezocht ik die dag twee ‘pasgeboren ouders’ en zoontje. Ik was opgeroepen om herinneringen vast te leggen van deze spannende periode, die de ouders vaak in een waas beleven. Ze vertelden mij uitgebreid over hun verhaal, dat al ver voor de geboorte erg zorgwekkend begonnen was. Na afloop van het fotograferen en praten kreeg ik een hele dikke knuffel van de vader.
En dat maakte indruk op me.

Foto’s met betekenis
Al een tijd speelde ik met het idee om mijn fotografie voor een mooi doel in te zetten. Vrijwillig dus. Als contact maken zo makkelijk gaat en fotograferen een tweede natuur is, dan wil ik dat kunnen gebruiken in situaties waarin foto’s écht iets betekenen. Natuurlijk passeerden meerdere stichtingen mijn zoektocht, maar Early Birds bleef hangen. Ik ben fotograaf maar bovenal moeder. En ik denk dat ik met de vele shoots (met name babyshoots) een goede basis gelegd heb in mijn omgang met mensen én mijn plek ken in situaties als deze. Ik durfde dit aan.
Een mooie bijkomstigheid is dat ik op een steenworp afstand van een groot ziekenhuis woon met een grote gespecialiseerde Neonatologie-afdeling, het Isala in Zwolle. De tijd die ik besteed aan de sessies gaat dus voor het grootste deel echt naar het gezin en hun verhaal.

Prematuur
Wanneer een kindje te vroeg geboren wordt, verwacht of (meestal) onverwacht, belanden de ouders in een vreemde bubbel. Heel veel informatie, heel veel risico’s, heel veel te vieren maar ook veel zorgen. Als moeder van twee voldragen en gezonde kinderen kan ik niet meepraten over de stress en de bezorgdheid die deze ouders dagelijks voelen. Ik realiseerde mij die dag dus des te beter hoe bijzonder het is om zonder problemen zwangerschappen, bevallingen en eerste kinderjaren mee te maken.

Twee sterke meisjes
De tweede sessie die ik deed, met de ouders en twee geweldige meisjes, bleek meteen een hele bijzondere. De tweeling, op de foto’s 6 weken oud, was ondanks hun vroege geboorte (met 27 weken) en lage gewicht al zo stabiel dat er gebadderd mocht worden én gebuideld. (Voor de newbies: buidelen is het huid-op-huid contact van ouders met hun kindje(s). Hiermee wordt de hechting versterkt, het kalmeert en stimuleert o.a. het drinken uit flesjes). Voor buidelen bestaat dan ook geen maximumtijd, maar een minimumtijd van 60 minuten.
De ouders waren zo rustig, behendig en geduldig. Een en al liefde voor hun kleine geluk. Dit mogen zien en vastleggen was prachtig. Alsof de rest van de wereld even niet bestond.

Op dit moment gaat het heel goed met het gezin. Ik vind het heel bijzonder dat ik deze foto’s hier mag laten zien: dankjulliewel.

Fotoshoot aanvragen
Ken jij ouders van een prematuur kindje of iemand die om medische redenen te vroeg zal gaan bevallen? Mogelijk kunnen zij t.z.t. ook zo’n mooie fotoreportage aanvragen. Foto’s laten maken is niet iets waar ouders meteen aan denken wanneer zoiets hen overkomt, dus als vriend of familie kun je het zeker eens aankaarten als jij met de stichting bekend bent. Aanmelden gaat eenvoudig via de website en wij fotografen komen met een hart vol liefde die kant op!

Op de site van Early Birds vind je meer informatie over de stichting, waaronder ook de voorwaarden voor een aanmelding.