Skip to main content

(leestijd 5 minuten)

Kledingstress voor jouw shoot? 5 gouden tips!

Er bestaan fotoshoots waarvoor je in een rol stapt. In de modewereld bijvoorbeeld, of voor theater. Maar boek je een shoot bij mij, dan fotografeer ik jou! Mijn fotografie kenmerkt zich door jou echt als jezelf in beeld te brengen – maar dan wel jouw beste versie natuurlijk 😉
Wat dus het belangrijkste is, is dat je jezelf herkent en dat je je comfortabel voelt. Waarom dan toch stylingtips? Ga ik je uitleggen.

Voor iedere shoot geef ik advies over kleuren en styling. Tot kortgeleden stond hierin dat je mijn advies kon negeren als dit totaal niet past bij wie jij bent. Daar kom ik op terug: het advies past namelijk altijd. Het zal nooit jouw eigenheid in de weg staan, want die eigenheid is juist geweldig op beeld.
Neem je de tips ter harte, dan belichten we juist jouw karakter des te meer.
Voor elke shoot (zwanger, baby, gezin, portret, branding) én locatie (binnen, buiten) gelden specifieke tips. Die krijg je van mij wanneer jouw shoot gepland staat. Heb jij bijvoorbeeld rood haar, of ga je met meerdere mensen op de foto, dan stem ik daar ook het advies op af. Goed om te bedenken: op foto’s wil je dat de juiste dingen in het oog springen. Gezichten, expressies. Niet een logo van een merk, om maar iets te noemen..

Hieronder vind je algemene ‘DO’s’, die altijd werken, ongeacht welke shoot je boekt!

Tip 1 – Rustige kleuren
Vermijd felle en primaire kleuren. Rustige en natuurlijke tinten passen altijd. Bij iedereen, bij alle omgevingen en bij de rest van een eventueel gezelschap.
Daarnaast reflecteren deze tinten niet in je gezicht, zoals snel gebeurt bij rood/oranje, blauw en groen. Dat wil je niet, echt.
Het loont de moeite dus om iets in een dergelijke kleur aan te schaffen als je dat nog niet hebt. Thank me later 😉

Tip 2 – Combineer texturen
Wees niet bang dat het snel ‘te bont’ wordt als je kleding met textuur draagt. Door verschillende stoffen te dragen, krijgt de foto diepte en karakter.
Combineer dus gerust suède met kant, spijker met zijde, of leer met linnen. Alles kan en.. hoe groter het contrast in textuur, hoe interessanter op beeld.

Tip 3 – Anders dan anders
Waar word jij blij van? Heb jij een lange rok met glitters, een toffe sjaal van een mooie stof, hippe opvallende laarsjes in een aparte kleur of draag je graag grote oorbellen? Neem ze mee. Of misschien draag jij wel graag hele wijde jurken of heb je altijd een mooie hoed op. De foto’s zitten direct vol eigenheid en karakter als we zo’n item gebruiken. Ben jij vaak juist heel basic gekleed in jeans en een shirt (zoals ikzelf), dan is het mooi om te letten op de tinten die jou het mooiste staan. We kunnen dit altijd een subtiele twist geven, daar help ik je graag bij!

Tip 4 – Stem tinten af
Een gezelschap gehuld in blauw-en-wit (want dat past bij elkaar) is niet helemaal meer van deze tijd. Kies liever een paar rustige tinten die dicht bij elkaar liggen als uitgangspunt en laat iedereen variëren. Het is veel leuker als iedereen een eigen interpretatie brengt en zo meer bij zichzelf kan blijven.
Je wil niet dat iedereen op elkaar gaat lijken, maar vooral dat niemand buiten de boot valt (met als enige een felrood shirt bijvoorbeeld). Stem dus af, of laat mij meegluren :). Oja: kleine contrasten in kleding zijn mooier dan grote. Kies dus bij voorkeur geen zwart-wit, maar bijvoorbeeld voor donkergroen en beige.

Tip 5 – De aller-allerbelangrijkste: Prints
Vermijd alle teksten, logo’s en grote prints op kleding. Alles dat opvalt aan kleding leidt af van gezichten. En dat is berezonde, want de expressies wil jij juist graag op de foto’s zien toch? Kies dus altijd voor neutraal: effen, een licht streepje, stipje of een rustige fijne print. Onthoud: effen en neutraal is op foto’s niet saai.

En hoe vaak gebeurt het niet dat ik de avond voor de shoot nog foto’s toegestuurd krijg van een groot bed met daarop de kleding voor het complete gezin 😉
‘Help, ik kom er niet uit!’, staat er dan bij. Ik snap dat helemaal. Probeer je maar eens voor te stellen hoe iets er op beeld uit ziet… niet eenvoudig.
Mail of app mij dus gerust als je er niet uit komt of twijfelt. I’m only one call away!