Skip to main content

(leestijd 5 minuten)

Je scrolt door Instagram of bladert wat op de website van een fotograaf. Prachtige foto’s, heerlijke ontspannen sfeer. Echt iets voor jou! Misschien heb je wel eens overwogen om een fotoshoot te plannen, of misschien is er iets dat je altijd heeft weerhouden? Wat gaat er aan een shoot vooraf? En hoe bereid je je voor op zoiets? Moet je iets kunnen, iets laten? Hoe ontvang ik de foto’s eigenlijk?

Ik neem je hieronder mee in het proces ‘van boeking tot print’, zodat je weet dat je niets hoeft te vrezen! Sterker nog.. misschien druk je na het lezen wel direct op ‘boeken’, want er is eigenlijk niets dat je tegen zou moeten houden.

Stap 1: de boeking
Je bent enthousiast. Zowel de fotografie als de toelichting van de fotograaf spreken je aan. Je hebt voor mijn werk gekozen en neemt contact op voor het boeken van een shoot!

Ik kom bij je terug met een reactie op jouw verzoek, laten we in dit geval een ‘gezinsshoot in de buitenlucht’ als voorbeeld nemen.
Via mail overleggen we over het pakket dat bij jou past en pakken we de agenda’s erbij. Wanneer het soort shoot en de datum geprikt is volgt stap 2.

Stap 2: Locatie en styling

Je hebt ongetwijfeld foto’s gezien die jou hebben overtuigd. Laat ze mij zien! Ik ben heel benieuwd welke stijl jou aanspreekt. Houd je van stadse elementen, romantisch, stoer, kleurrijk? Of misschien laat je het volledig aan mij: dat is ook prima natuurlijk!

Als ik een beeld heb van wat bij jou past, zal ik locaties voorstellen die passen bij de stijl die je zoekt, maar die tegelijkertijd ook passen in het seizoen en zo mogelijk de licht- en weersomstandigheden. Ik stel veel eisen aan een shootlocatie. Ik let op perspectieven, mogelijkheden om afwisseling in de foto’s te hebben, de kleuren. Daarom kies ik vaak plekken die ik goed ken.

Kiezen we een open plek zonder beschutting, dan houden we een plan-B aan, voor als het daglicht op dat moment te fel is.
Via mail ontvang je van mij een document met de naam ‘do’s en don’ts’. Hierin geef ik je algemene tips over wat wel en niet werkt op foto’s én expliciete adviezen voor kleuren en kleding die passen bij mijn eigen editing.

Vind je het belangrijk dat de foto’s die looks krijgen die je van mijn werk kent, dat alles op elkaar is afgestemd en niemand uit de toon valt: neem dan deze adviezen ter harte. Vaak voeg ik in de mail nog tips toe die zijn toegespitst op de shoot en locatie die wij hebben besproken. Sta je daarna alsnog vol twijfels voor je kast, stuur mij dan wat foto’s en ik help je!

Stap 3: DE SHOOT

We treffen elkaar op de afgesproken locatie. Er is geen tijdsdruk! Een relaxt gevoel is heel belangrijk voor een shoot. Als je je fijn en ontspannen voelt, dan is dat aan de foto’s terug te zien. Dat betekent dat we rustig kennismaken, eventueel kinderen hun gang laten gaan, rustig richting de plek lopen waar we foto’s gaan maken en onze spullen neerzetten.

Vooraf vertel ik je hoe ik te werk ga. Hoor je van mij geen ‘opdrachten’ of aanwijzingen, dan gaat het hartstikke goed! Wil je juist dat ik je meer aanstuur: dan kan dat ook. De meeste mensen die ik fotografeer vinden het in eerste instantie ongemakkelijk of hebben ‘zoiets nog nooit gedaan’. Misschien wil je die shoot helemaal niet, maar de foto’s wél! Ik weet zeker dat je na de shoot denkt: dit was allesbehalve ongemakkelijk of eng.

Verder vraag ik je vooraf of er foto’s zijn die je heel graag zouden willen hebben, zodat we deze niet vergeten te maken. Een bepaalde combinatie van mensen, een close-up of een specifieke plek.

Altijd neem ik extra tijd en ruimte om interactie met kleine kinderen op te zoeken. Als zij zich op hun gemak voelen is het voor hen veel leuker om echt onderdeel te zijn van de shoot. Ze mogen ook altijd een foto maken, beestjes zoeken of verstoppertje doen.

We zijn met een Medium of Deluxeshoot vaak een uur tot anderhalf uur bezig. De shoot vindt in principe plaats op één plek die aan jouw wensen én mijn eisen voldoet.

Stap 4: De voorselectie & jouw keuze

Na de shoot zet ik de foto’s op mijn harde schrijf en maak een voorselectie van de allerbeste en allerleukste foto’s. Dit is altijd een hele ruime selectie, want er zit altijd zoveel leuks bij!

De voorselectie neem ik onder handen met een (meestal) voor jou persoonlijk gemaakte preset. Een nabewerking die precies past bij jouw locatie, kleding en kleuren. De volledige voorselectie krijgt dit ‘GewoonDanielle-sausje’.
Binnen een week kun je de bewerkte voorselectie bekijken in een Online Gallery. Wanneer deze klaarstaat ontvang je een mail met eenvoudige instructie en persoonlijk wachtwoord om toegang te krijgen tot de Gallery.

Vervolgens komt het leukste deel! Je ziet de eerste keer jouw foto’s in een prachtig overzicht. Je kan met hartjes jouw favoriete foto’s markeren en zo nodig wensen of opmerkingen toevoegen. Ik krijg een berichtje als je klaar bent en ik loop ze allemaal nog een keer na.

Stap 5: Foto’s in handen

Ik ga aan de slag met jouw selectie! Ik perfectioneer de kleuren, retoucheer details en maak jouw foto’s klaar voor verzending! Ik exporteer de foto’s in hoge resolutie en je ontvangt ze via de mail, zo kun jij alle kanten op met jouw foto’s.

Het betaalverzoek stuur ik je na het ontvangen van jouw definitieve selectie, of samen met de definitieve fotoserie.

Na je hebt gekozen welk pakket je wil, buig ik me over de final touch. Bij alle pakketten (muv portret en zakelijke fotografie) ontvang je prachtig mini of midi album met al jouw foto’s erin. Je krijgt bericht wanneer jouw mooie pakketje klaarligt voor pick-up of bezorging.

Dit is waar je de drempel over moest! Voor die geweldige foto’s, waar iedereen die voor jou belangrijk is op staat. Foto’s waar jouw leven, zoals het nu is, wordt weergegeven. En, ga je klikken?